Aici nu este har deloc


Vlǎdica obişnuia sǎ facǎ vizite de rutinǎ în biserici care acum aparţin altor confesiuni, unde harul Ortodoxiei încǎ se mai manifestǎ îndeosebi în forma cinstirii sfintelor moaşte ale sfinţilor pe care îi cinstim în comun şi care s-au slǎvit înainte de Schisma Bisericilor creştine.

Urmând acest obicei, Vlǎdica Ioan şi-a exprimat dorinţa de a vizita şi Catedrala Westminster. Este probabil ca odatǎ sǎ fi fost un loc sfânt. În ciuda pagubelor pricinuite de Henric al VII-lea, Catedrala s-a pǎstrat în mod minunat ca o bisericǎ în funcţiune. Dar, acum, nu mai posedǎ sfinţenia pe care o avea odatǎ ca o bisericǎ strǎveche. Acum mergem sǎ o vizitǎm doar ca pe o atracţie turisticǎ londonezǎ.

A fost şi Vlǎdica sǎ o vadǎ, şi, dupǎ ce şi-a petrecut puţin timp acolo, a plecat, spunând: „Aici nu este har deloc”. Este adevǎrat cǎ puteai gǎsi acolo rǎmǎşiţele unor figuri celebre din Anglia, ale întemeietorilor politici ai ţǎrii, ale scriitorilor, ale cǎrturarilor, dar nu ale sfinţilor.

[Din cartea “Noi minuni ale Sfântului Ioan de San Francisco”, Editura Egumeniţa, Galaţi, 2004.]

Un răspuns to “Aici nu este har deloc”

  1. […] Blogul tematic Sf. Ioan Maximovici: Ne povatuiesti sa nu luam parte la praznicele paganesti, VIAŢA DUPǍ MOARTE – ÎNCEPUTUL VEDERII DUHOVNICEŞTI, Aici nu este har deloc […]

Lasă un comentariu