Predica la Duminica Fiului risipitor

Sf. Ioan Maximovici
Predici şi Îndrumări Duhovniceşti

Fiul risipitorŞi i-a spus tânărul tatălui său: „Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere!”. În Pilda fiului risipitor (rătăcitor) este conţinută cea mai ziditoare lecţie pentru tineri.

Într-adevăr, în fiul risipitor vedem întregul tablou al tinereţii uşuratice: superficialitatea, neseriozitatea, patima independenţei – într-un cuvânt, tot ce caracterizează cea mai mare parte a tinerilor. Fiul cel mic a crescut în casa părintească. Ajungând la anii tinereţii, şi-a închipuit că deja casa părintească era prea strâmtă pentru el. I se părea neplăcut să trăiască sub conducerea tatălui şi sub supravegherea mamei, dorea să-şi imite colegii, care se dedau gălăgioaselor plăceri ale lumii.

„Sunt moştenitorul unei mari averi – cugeta el. N-ar fi mai bine dacă mi-aş primi chiar acum partea cuvenită? Voi putea să-mi chivernisesc bogăţia altfel decât o face tatăl meu.” Şi uşuraticul tânăr se lăsă amăgit de strălucirea înşelătoare a plăcerilor lumii şi hotărî să arunce de pe umerii săi jugul ascultării şi să plece din casa părintească.

Oare nu sunt similare imboldurile care îi fac pe mulţi şi astăzi să părăsească, dacă nu casa părinţilor pământeşti, atunci casa Tatălui Ceresc, adică să iasă de sub ascultarea Bisericii?

Minţilor necoapte, jugul lui Hristos li se pare greu şi poruncile Lui, anevoioase. Ei cred că nu există vreo nevoie anume ca să asculte ceea ce ne porunceşte Dumnezeu şi Sfânta Sa Biserică. Putem sluji lui Dumnezeu – li se pare lor – fără a refuza să slujim lumii. „Suntem destul de puternici – spun ei – ca să rezistăm tentaţiilor pierzătoare şi ispitelor. Putem şi singuri să rămânem fermi în adevăr şi în învăţătura cea sănătoasă. Daţi-ne să ne desăvârşim gândirea cu informaţii multilaterale! Daţi-ne posibilitatea să ne întărim singuri voinţa în mijlocul ispitelor şi al tentaţiilor! Şi fie ca simţurile noastre să se convingă prin experienţă nemijlocită de hidoşenia păcatului!”. Cu ce sunt mai bune aceste dorinţe decât cererea necugetată pe care i-a făcut-o fiul cel mic tatălui său: „Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere”?

Şi iată că fiul cel uşuratic încetează să mai asculte de legile şi de sfaturile Sfintei Biserici, încetează să mai studieze cuvântul lui Dumnezeu şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi, ci îşi pleacă urechea la teoriile mincinoase ale falşilor învăţători şi îşi omoară cu astfel de ocupaţii cele mai bune ceasuri ale vieţii, începe să vină mai rar la dumnezeiasca biserică sau stă neatent, împrăştiat în biserică. Nu găseşte posibilitatea să se ocupe cum se cuvine cu lucruri evlavioase şi să se exerseze în fapte bune, întrucât cea mai mare parte a timpului o foloseşte ca să meargă la spectacole, la petreceri publice şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, cu fiecare zi se dedă tot mai mult lumii şi, în sfârşit, pleacă „în ţara îndepărtată”.

Unde se ajunge după o asemenea îndepărtare de Sfânta Biserică? Tot acolo unde l-a adus pe fiul risipitor plecarea din casa părintească. Tinerii uşuratici îşi consumă foarte repede minunatele lor puteri şi capacităţi sufleteşti şi trupeşti şi distrug tot ce făcuseră bun mai înainte pentru vremea veşniciei. Iar între timp vine „o foamete mare în ţara aceea”, apare pustiirea lăuntrică şi nemulţumirea – urmări inevitabile ale plăcerilor zgomotoase; apare setea de desfătări, care se întăreşte şi mai mult prin satisfacerea patimilor păcătoase şi devine, în sfârşit, de nepotolit. Şi cât de adesea se întâmplă că nefericitul petrecăreţ recurge, pentru satisfacerea patimilor sale, la îndeletniciri josnice şi ruşinoase, care nu-l fac să-şi vină în fire, ca fiul risipitor, şi nu-l întorc pe calea mântuirii, ci îi desăvârşesc pieirea, cea vremelnică şi cea veşnică!

12 răspunsuri to “Predica la Duminica Fiului risipitor”

  1. temporizator Says:

    Nu sunt de acord. Imi pare rau, dar nu sunt de acord. Nici macar o clipa.

  2. Pilda fiului risipitor este actuala pentru fiecare tanar si astazi. Tineri care abia asteapta sa scape de mama si tata pentru a-si lua lumea in cap.

    Ma intreb, ce s-ar intampla daca toti calugarii si preotii ar fi preoti si calugari nu peste oameni ci printre oameni? Atunci ortodoxismul si Sfanta Biserica ar recastiga pentru Imparatia lui Dumnezeu mii si mii de tineri.

    Draga temporizator,
    ce te face sa crezi ceea ce crezi?

    P.S Apreciez ca primiti atat commenturi negative cat si cele pozitive !

  3. […]  Predica la Duminica Fiului risipitor Sf. Ioan Maximovici Predici şi Îndrumări Duhovniceşti Şi i-a spus tânărul tatălui său: „Tată, dă-mi […] […]

  4. pr. Mihai Burlacu Says:

    Fiul risipitor= tendinta generala rebela a omului, o falsa autonomie.
    Fiul cuminte= tendinta umana obedienta unei taxonomii apriorice, dar si posteriorice revelate neconditionat.
    „Tata, da-mi partea mea de avere…”= necesitatea de alteritate si autocratie.
    Acasa= matca originara a omului, dar si destinul sau inevitabil de a-si gasi identitatea tot in functie de originea sa (nimeni nu s-a ridicat la cer decat Cel ce s-a pogorat din cer)
    Exilul Fiului risipitor= Experimentarea fals motivata de libertate.
    Foametea= criza ontologica personala.
    Pazitul porcilor= degradarea, robia persoanei de catre tendintele umane inferioare
    „dar venindu-si in fire… sculandu-ma ma voi duce la Tatal meu”= regasirea identitatii in spectrul existential originar.
    Fiului risipitor i se da un vitel, inel, incaltaminte, etc. deci mai multe daruri decat celuilalt= firii cazute i se acorda mai multe circumstante atenuante la judecata; pentru cel nedrept judecata este mai ingaduitoare ca sa nu-l piarda de tot („de te vei uita la faradelegi, Doamne, cine va putea suferi?”)
    Fiului ascultator i se da mai putin din aceste daruri, pentru ca el este deja stapan peste toate ale parintelui sau= desvarsirii umane i se da puterea asupra materialitatii eshatologice (Trupul inviat al lui Hristos, emblema a umanitatii indumnezeite, nu mai este cenzurat de determinatiile acestei lumi). E cazul cerului nou si pamantului nou care nu-si gasesc relevanta in paleta necesitatilor omului indumnezeit, pentru ca acesta nu mai este circumscris necesitatilor, Hristos ii suplineste orice necesitate.
    Parabola Fiului Risipitor= Expansiunea defectuasa a libertatii umane.

  5. ana maria Says:

    Nu sunt atat de informata precum cel care a postat antetrior mie comentariul referitor la „pilda fiului risipitor”…dar ca tînară în cautarea lui Dumnezeu, care duce o viata lumeasca,pot sa afirm ca pilda”fiului risipitor” este expresia cea mai potrivita pentru tanarul zilelor noastre..care din dorinta de libertate si cunoastere se departeaza pe zi ce trece tot mai mult de Dumenezeu.
    Cel mai simplu exemplu al directiei gresite pe care mergem este simpla stare pe care ne-o ofera trairea in cadru lumesc si cea duhovniceasca-cum ne simtim dupa o noapte petrecuta in discoteca, ca sa nu mai vorbim
    de pericolele la care suntem expusi in acel mediu..si cum ne sitim dupa o noapte de rugaciune sau atunci cand iesim din biserica(linistiti, impacati cu sine). Diferenta este enorma..dar suntem prea ignoranti si indiferenti ca s-o onservam,desi e atat de vizibila.Dumnezeu numai nu ne striga..oare de ce avem nevoie pentru a ne trezi?

  6. Parinte Mihai, sa-mi fie cu iertare, nu putem sa vorbim oamenilor mai simplu, mai pe intelesul lor? De ce suntem toti, tributari limbajului academic si greoi al facultatilor? Sincer…sunt satul. Mi se pare ca ma face rigid si intepenit.

  7. Facand o extrapolare as vrea sa afirm ca „viata de biserica” este pt multi o falsa libertate…Multi apartin unei biserici sau alteia fara a avea nici o idee despre ce vrea Dumnezeu de la oameni…
    Exista o singura porunca care cu adeavarat conteaza: iubeste!
    Singura cale de a ne apropia de Dumnezeu este de a iubi…fara sa-ti pese de culoarea pielii,de statutul social,de limba sau educatie,fie ca acea persoana iti face rau sau te uraste…
    Intoarcerea acasa are loc cu adevarat in momentul in care reusesti sa…iubesti!

  8. cati dintre voi sunteti farisei si cati vamesi?serios

Lasă un comentariu