Sf. Ioan Maximovici si problema influentei apusene – 1.”Teologia cea de sus”

Cuvant de invatatura – rostit de Parintele Serafim Rose in luna iulie a anului 1976, la Manastirea Sfantul Gherman din Alaska din Platina, California, cu ocazia Duminicii Sfintilor Parinti ai celor Sapte Sinoade Ecumenice, in amintirea celei de-a zecea pomeniri a adormirii Arhiepiscopului Ioan.

Articol publicat in revista „The Orthodox Word”, Nr. 175-176, Anul 1994, p. 142-158 si in Glasul Bisericii pe 2007 nr. 1-3.

Traducere de Victor Popescu-Sandu

Sursa: www.crestinortodox.ro


1. „Teologia cea de sus”


Astazi am sarbatorit praznicul Parintilor de la Sinoadele Ecumenice, care este in fiecare an in aceasta perioada dupa 16 iulie. Dupa cum ne spune slujba ce le este inchinata, acesti Parinti ai Sinoadelor Ecumenice sunt cei sapte stalpi de intelepciune pe care Hristos Dumnezeul nostru a intemeiat Biserica. Este foarte important pentru noi ca, intr-o asemenea zi, sa ne gandim ce este teologia. Mai intai de toate trebuie sa fim foarte constienti ca teologia nu este doar o chestiune a unor oameni care merg la scoala, care devin foarte intelepti in citirea Scripturilor si in scrierile Sfintilor Parinti, ca apoi – fie singuri sau impreuna cu altii – sa elaboreze foarte frumos si logic, ceea ce gandesc ei ca crede Biserica. Toate acestea sunt din punctul de vedere al unei intelegeri omenesti. Teologia este ceva mai inalt.


Un teolog foarte renumit al Bisericii de azi, din generatia veche – ce acum e pe cale sa dispara si al carei mesaj trebuie sa-l intelegem daca vrem sa ramanem ortodocsi – este Pr. Mihail Pomazanski din Jordanville. Fiind constient de toate dificultatile pe care le intampina Ortodoxia acum, de acei oameni ce cad in invataturi gresite si de toate aceste ispite ce ne asteapta, a zis: „Suntem in siguranta intr-un singur loc: slujbele bisericesti”. Aceasta pentru ca intreaga noastra teologie este continuta in dumnezeiestile slujbe, ce au fost alcatuite de mari Parinti, ca Sfantul Ioan Damaschin si multi altii, inca din vremea acestor Sinoade Ecumenice cand intreaga invatatura dogmatica a Bisericii a fost foarte bine stabilita. Astfel, Parintele Mihail ne scrie ca dumnezeiestile slujbe sunt o garantie (a dreptei credinte, n. trad.), pentru noi in caz ca oamenii incep sa primeasca invataturi gresite.( Cu toate ca exista voci printre teologi care spun ca nu numai limbajul cartilor de cult trebuie actualizat, ci insusi continutul acestora trebuie schimbat in ce priveste numele unor eretici condamnati in ele, n. trad.).  De asemenea, in aceeasi scrisoare, aminteste in special Condacul catre acesti Parinti. Acest condac, ce este repetat si cu alte ocazii cand sunt praznuiti Sfintii Parinti, suna astfel:


„Propovaduirea Apostolilor si dogmele Parintilor au intarit Bisericii o singura credinta, care, purtand haina adevarului, cea tesuta din teologia cea de sus, drept indrepteaza si slaveste taina cea mare a dreptei cinstiri de Dumnezeu”.(Vezi Mineiul pe Iulie, ziua a saisprezecea, n. trad.)


Vedem aici ca teologia este ceva ca o haina tesuta de sus: „O haina a Adevarului tesuta din teologia cea de sus”. Aceasta este, cu siguranta, o conceptie despre teologie cam diferita de acele cursuri simple de ceea ce se numeste teologie. Teologia – cunoasterea lui Dumnezeu, stiinta lui Dumnezeu – este ceva ce vine de sus prin inspiratie dumnezeiasca. Cand Sfintii Parinti se aduna la Sinoade si Duhul Sfant este cu ei, acele lucruri pe care ei le condamna, le definesc si le hotarasc nu sunt simple expresii ale intelepciunii omenesti, ci sunt ceva ce vine de sus.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: