Ne povatuiesti sa nu luam parte la praznicele paganesti

În loc să se pregătească de slujbă creştinii s-au dus la un praznic păgânesc, iar tu ai mers pentru puţină vreme între ei, mustrându-i prin prezenţa ta tăcută care i-a făcut să se ruşineze. Şi prin asprimea privirii tale i-ai învăţat că nu pot sluji la doi domni, lui Dumnezeu şi lui Mamona, că nu pot să cugete că după ce păcătuiesc Îi vor cânta lui Dumnezeu cu evlavie: Aliluia!

(Acatistul Sf. Ioan Maximovici, Condacul 8)

DATORITĂ Arhiepiscopului Ioan, la sfârşitul anului 1964 a apărut un eveniment major în Biserica Rusă: canonizarea Sf. Ioan de Kronstadt. Biserica din Uniunea Sovietică nu a putut să-l canonizeze pe acest făcător de minuni de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea pentru că acesta era un monarhist declarat, vorbise înflăcărat împotriva curentelor socialiste şi profeţise chiar revoluţia sângeroasă.

De aceea a fost lăsat la dispoziţia diasporei să hotărască locul potrivit al aceluia printre sfinţi; şi Arhiepiscopul Ioan a fost unul dintre cei mai puternici susţinători dintre ierarhi, ai acestuia. El chiar a mers la ierarhii celorlalte Biserici Ortodoxe din lumea liberă, cerându-le să se alăture canonizării, dar lor le-a fost frică de felul cum s-ar putea răsfrânge aceasta asupra imaginii lor şi a politicii lor diplomatice. Fără să-i fie frică, Arhiepiscopul Ioan a continuat pregătirile, alcătuind laude pentru mult iubitul Sf. Ioan, pentru a se cânta la canonizare.

Pentru că a fost un misionar neobosit, Sf. Ioan de Kronstadt, părinte şi hrănitor al celor oprimaţi şi făcător de multe minuni, avea multe în comun cu Arhiepiscopul Ioan; şi era potrivit ca unul dintre cei mai mari sfinţi ai veacului nostru să lucreze pentru slăvirea altuia. A luat parte şi Eugene, scriind două articole despre Sf. Ioan de Kronstadt pentru a se tipări în Orthodox Tidings (Ştiri ortodoxe).

În ajunul duminicii de 1 noiembrie, Arhiepiscopul Ioan a oficiat slujba solemn de canonizare. Aceasta a fost prima canonizare de la revoluţie a unui sfânt rus, un act al Bisericii în lumea liberă, care va da nădejde acelora din patria rusă înrobită. Totuşi, spre marea durere a Arhiepiscopului Ioan, au lipsit oameni de la slujbă. Chiar în noaptea aceea, ei organizaseră un bal mascat de Halloween.

Eugene a scris, „după slujbă, Vlădica [Arhiepiscopul Ioan] a mers la locul unde balul era încă în desfăşurare. A urcat scările şi a intrat în sală, spre uimirea totală a participanţilor. Muzica s-a oprit şi Vlădica, fără să scoată o vorbă, s-a uitat la oamenii aceia uluiţi, făcând înconjurul întregii săli încet şi în mod intenţionat, cu toiagul în mână. N-a spus o vorbă şi nimic nu era necesar; simpla privire a Vlădicăi a înţepat conştiinţele tuturor, după cum se vedea limpede din consternarea generală. Vlădica an plecat în linişte; şi în ziua următoare, în biserică a tunat şi a fulgerat, manifestându-şi sfânta sa indignare şi râvna sa înflăcărată, chemând pe toţi la viaţă creştină evlavioasă.”

[Din cartea Ieromonahului Damaschin, „Viaţa şi lucrǎrile Pr. Serafim Rose”, Ediţia Apologeticum, 2005]

Reclame

7 răspunsuri to “Ne povatuiesti sa nu luam parte la praznicele paganesti”

 1. pentru unii sf ioan maximovici era un prefacut un inselat dar asa il vedeau oamenii cu sufletul intunecat.el este sfint si un sfint mare un nebun pentru hristos el este slvatorul a mii de oameni care datorita sfintiei sale au ajuns in lumea noua au scapat de moarte de boli de necazuri.iata inca odata exemplul dat de Dumnezeu noua ca numai ortodoxia are sfinti,cu nici un chip alte asa zise biserici nu au dat si nu or sa dea sfinti.Am avut atitia sfinti in mijlocul nostru iata la noi in tara parintele arsenie boca mare sfint necanonizat inca ilie lacatusu si citi altii.DOAMNE pt rugaciunile tuturor sfintilor si ale sf ioan maximovici miluieste-ne pe noi amin.

 2. foarte bun articol…pentru oricine e interesat de studiul religiei…
  o intrebare insa, ca eu sunt confuz…ce e viata crestina evlavioasa?

  • Nicolae Says:

   Viata crestina evlavioasa inseamna sa-ti pese. Adica sa nu iei credinta ca un hobby cand ai tu chef sa-l practici ci sa implinesti poruncile asa cum sunt lasate spre folosul si normalitatea, si mantuirea lumii. ” Cine Ma iubeste implineste poruncile Mele” ne-a spus insusi Mantuitorul. Nu poti sa faci din credinta un foc arzator in inima atat cat esti in Biserica doar , iar cand ai iesit sa arzi de placere pt toate desertaciunile lumii. In tot ceea ce faci cauta-ti folosul si zidirea sufletului intru virtuti, si nu cauta placerea. Cele ce le auzi si primesti in Biserica , poarta-le pretutinde-ni ca Adevar si Lumina . Iar la fiecare lucru, fapta de-a ta cauta-i vesnicia adica sa nu fie legate doar de pamant, de tarana si viata trupeasca de aici ci amprenta lor asupra sufletului si-a constiintei asa incat sa le poti purta-n suflet panan vesnicie fara rusine, ci cu bucurie mare. Domnul sa te aiba-n paza!

 3. ioana@yahoo.com Says:

  Sfinte Ioan Maximovici, te rog din suflet sa ma ajuti in toate. Tu esti prietenul meu cel mai buna.

 4. Tudor Valentina Says:

  Sfinte Ioan Maximovici te rog sa ma ocrotesti si pe mine pacatoasa. As dori putin untdelemn din candelea Sfantului pentru unchiul meu bolnav. Daca stie cineva de unde as putea face rost va rog din suflet sa imi scrieti. Eu nu imi permit deocamdata sa ajung pana acolo. Blagosloviti!

  • Marieana Ene Says:

   Buna ziua! Va raspund cam tarziu dar abia acum am gasit intrebarea dvs. Mi-am dorit si eu f. mult ulei din candela Sf. Ioan si am scris pe adresa http://sfsobor.com si am primit din San Francisco in Romania colet cu uleiul mult dorit. Va indemn sa scrieti si sigur veti primi raspuns daca va doriti asa de mult. Sfantul nostru drag nu va va lasa. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: